Het college van B&W van de gemeente Utrecht heeft het startdocument vastgesteld voor een bijzonder museumhotel in de Lange Nieuwstraat en voor de uitbreiding van het Nijntjemuseum aan de Agnietenstraat.

Het hotel krijgt maximaal 84 kamers. Het beschermde stadsgezicht van het gevelbeeld aan de kant van de Lange Nieuwstraat blijft behouden, terwijl het pand wordt verduurzaamd.

Aan de achterzijde wordt een gebouw gesloopt. Daar komt nieuwbouw voor in de plaats; een paviljoen voor het museumhotel en een paviljoen voor het Nijntjemuseum.

De nieuwbouwpaviljoens sluiten aan bij het karakter van de bestaande bouw. De uitbreiding van het Nijntjemuseum met nieuwbouw aan de achterzijde, biedt de mogelijkheid om één van de belangrijkste culturele trekkers van Utrecht verder uit te bouwen.

De uitbreiding wordt gedragen door het Centraal Museum dat zelf de financiering hiervoor verzorgt. Eerder werd bekend dat Mercis Publishing, de uitgeverij van onder meer de Nijntje-boeken en de BankGiro Loterij beide een miljoen euro bijdragen.

Foto: Gemeente Utrecht