Vanaf begin dit jaar is Aikido Groene Hart druk bezig met een Europees gesubsidieerd project ‘Skillai Erasmus+’ op scholen in het Groene Hart. Bij diverse scholen loopt dit project reeds en bij een aantal ligt een aanvraag voor het komende schooljaar.

Afgelopen weekend was er een internationale meeting in Boedapest om agressie en geweld op scholen tegen te gaan met aikido. Jurgen Schildkamp en Christiaan Kuilman van Aikido Groene Hart zitten in dit project en vertegenwoordigen daarbij Nederland in het internationale team.

Er was in het bijzonder aandacht voor het contact houden met je partner, een essentieel onderdeel van Aikido en speerpunt voor dit project! De leraren van Aikido Groene Hart gingen verder met een spel waar bij de één de ander tegen het voorhoofd moest tikken en de ander moest verdedigen door van binnen naar buiten de hand weg te duwen. Deze oefening vraagt van beide partijen samenwerking, vertrouwen, beheersing, moed en discipline.

Hierna volgde een oefening waarbij de ene leerling achter de andere staat en de voorste leerling door de ander aan de schouders naar achter getrokken wordt en er een achterwaartse rol gemaakt moet worden. Na een paar keer oefenen gingen de leerlingen zelf gretig aan de slag.

Foto: Aikido Groene Hart