Afgelopen woensdag is het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard, het RHC, door burgemeester Molkenboer officieel geopend.

Nu de grote verhuizing achter de rug is staan alle archieven keurig in de centrale archiefbewaarplaats in Woerden, die is gevestigd in een volledig gerenoveerd onderkomen in het Woerdense gemeentehuis.

Nadat de burgemeester een oorkonde van de opening had voor zien van een lakstempel van het oude wapen van Woerden, vertelde directeur Frank van Rooijen dat het archief nu klaar is voor de toekomst.

Vooral de klimaathuishouding van het archief, met een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid, is van groot belang. Ook is er goed gekeken naar de brandveiligheid van de ruim zeven strekkende kilometer papieren archieven.

Achter de schermen zal er nog gewerkt moeten worden om echt alle archieven snel en goed terug te kunnen vinden in de archiefbewaarplaats. Archievenoverzichten moeten worden bijgewerkt en hier en daar zal nog wel met een archief moeten worden verschoven, maar er kan terug worden gezien op een soepel verloop van de verhuizing.

Foto’s: RPL Woerden