Logo Asbest In de Meijegraslanden, een uniek natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen, waar zeer zeldzame soorten planten en dieren een plekje vinden, is vorige week asbest gedumpt.

Bij Natuurmonumenten is men boos en verontwaardigd over de dumping. Daarbij gaat het niet alleen om de schade aan het milieu. Boswachter John Pietersen vertelt: “Asbest professioneel laten verwijderen kost geld. Door het giftige goed in een natuurgebied te dumpen, wordt de betreffende beheerorganisatie verantwoordelijk voor de schoonmaakkosten. Deze kosten kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s.”

Natuurorganisaties hebben al langer te kampen met illegale dumpingen van afval in natuurgebieden. In sommige gebieden is sprake van één dumping per week. “Op deze manier zijn we andermans troep aan het opruimen in plaats van voor de natuur te zorgen. Het is zonde van de tijd, het geld, maar bovenal, van de natuur. We hebben dan ook aangifte gedaan van deze dumping.” De boswachter roept getuigen op zich te melden. Iedere tip is welkom.

Foto: Natuurmonumenten
12 asbest