Logo Open Monumentendag1 Dit jaar waren er in Harmelen op Monumentendag enkele originele bezienswaardigheden opengesteld voor publiek. Dat waren de Breudijkermolen, de daggeldershuisjes…

in natuurgebied De Kievit, tuinhuis ’t Spijck achter Huize Harmelen en de Duiventoren aan de Joncheerelaan.

Naast deze monumenten had ook nog een heel bijzonder museum haar deuren geopend: het Mix-museum en museum W.G. v.d. Hulst aan de Dorpsstraat. Dit museum is ontstaan uit de verzameling van oud-makelaar Gerrit Boes.

Al jarenlang verzamelde hij diverse gebruiksvoorwerpen uit het verleden zoals bijv. knijpkatten, maar nog veel meer verzamelde hij historische boeken en dan vooral de boeken van W.G. v.d. Hulst. Van de Hulst heeft meer dan 100 boeken geschreven voor volwassenen, vaak boeken over historische figuren zoals Maarten Luther of prins Willem, vader des vaderlands.

Voor kinderen schreef hij onder andere ‘In de Soete Suikerbol’, zeven delen over een dikke bakker en zijn pinnige vrouw. Zijn zoon Willem illustreerde vaak de boeken. Gerrit Boes heeft van alle drukken meerdere exemplaren. Omdat er dit jaar veel meer belangstelling was dan vorig jaar, overweegt Boes het museum meer open te stellen voor het publiek.

Foto: Mieke Schilder
Een zeldzame verzameling boeken
museum harmelen