De Woerdense burgemeester “vreest” dat er in en na de zomer mogelijk nog geen ruimte is voor grootschalige evenementen. Dat liet hij vanmorgen weten, vlak nadat hij zijn stem voor de Tweede Kamerverkiezingen had uitgebracht in het gemeentehuis. “Ik hoop dat als Woerden stadsrechten heeft in 2022, dat we dan helemaal los kunnen gaan en dat we niet meer gehinderd worden door corona.”

“Het hakt er behoorlijk in”, zegt Molkenboer over het afgelopen jaar. “Behalve dat mensen het zat zijn zie je de pijn en de gevolgen van het sluiten van bedrijven. Woerden is ook een evenementenstad en die hebben we al een jaar niet gehad. Toen het allemaal begon hadden we niet het idee dat we er zo lang aan vast zouden zitten, met zulke ingrijpende gevolgen.”

Molkenboer is deze ochtend op het gemeentehuis, mede om zijn stem uit te brengen. Tot die tijd had zo’n zestien procent van de gemeente gestemd, waarvan de helft via briefstem. Een lastige klus zo bleek, want de helft van de briefstemmen bleek ongeldig. “Een stembiljet met daarin een stempas en dat in een envelop en dat weer in een envelop: dat is voor een aantal mensen te veel van het goede blijkbaar.” Hij is blij dat met de versoepeling van de regels een groot deel van de stemmen toch bruikbaar is, maar wil toch verandering zien. “Het zou simpeler of anders moeten maar daar mogen ze de komende tijd wel even over nadenken.”

Stemmen gaat niet op bijzondere locaties, betreurt Molkenboer. “We moesten door corona op zoek naar grotere locaties. Het liefste zou je in het stadsmuseum willen stemmen, maar dat is echt te klein.”

Woerden heeft vaak een opkomst vergelijkbaar met de landelijke score, die meestal zo rond de tachtig procent ligt. Soms ligt de score van Woerden er zelfs boven. De burgemeester verwacht dat ook dit jaar een hoge opkomst wordt gehaald.