In Oudewater regent het sinds kort hartjes in de vorm van spelden, die door burgemeester Danny de Vries worden uitgedeeld. De speldjes gaan naar ‘Redders in nood’; inwoners die in tijden van corona voor een ander hebben gezorgd. Het ‘Redder in nood’- hartje is een officiële onderscheiding die de gemeente sinds kort uitgeeft.

Inwoners uit Oudewater kunnen aangeven wie ze graag met zo’n speldje zouden zien. De burgemeester komt de speldjes persoonlijk brengen. De Vries: “Elke dag weer word ik verrast met bijzondere initiatieven waarbij Oudewaternaren voor elkaar klaar staan. (…) Ik ben trots op al die mensen die momenteel anderen helpen tijdens de coronatijd.”

De burgemeester ging hij langs bij inwoner Ellie Duits, die door haar zus Lida is opgegeven. Lida verloor tijdens de eerste golf haar man aan corona. Later moest ze ook nog haar horecazaak sluiten. Ellie staat al het hele jaar voor haar zus klaar en ‘laat de zon in mijn leven schijnen’, schrijft Lida in haar brief. ‘Verwen haar maar eens lekker, deze grote topper’, besluit ze dan ook.

En dus stond burgemeester De Vries aan de deur van Ellie, met in zijn hand een rood hartje. Een geëmotioneerde Ellie bleef in de deuropening staan en nam het hartje in ontvangst. “Het was heel pittig”, vertelt Ellie over het afgelopen jaar. Elke dag zocht ze contact met zus Lida om haar er bovenop te helpen. Een stukje fietsen, samen eten, of gewoon even lekker naar buiten. “Met geen enkele moeite”, zegt Ellie over de hulp die ze haar zus biedt. “Dat doe je toch gewoon?”

Vriend in nood

Ook Alex te Poele, Linde te Kronnie en Leroy Blom ontvingen, samen met hun partners, een hartje van de burgemeester. Ze zijn allemaal opgegeven door dezelfde gezamenlijke vriend, Arjan van den IJssel. Die viel in december van zijn fiets en brak zijn sleutelbeen. Als alleenstaande had hij, vooral in de eerste weken, veel hulp nodig.

In zijn brief beschrijft Arjan dat zijn vrienden voor hem kookten en de boodschappen deden. Ze draaiden wasjes, zetten het vuilnis buiten en maakten zijn huis schoon. Om hem af te leiden namen ze Arjan mee om een stuk te wandelen en was hij bijna geen avond alleen. ‘Dat heeft mij er wel doorheen gesleept’, schrijft hij.

Als De Vries aanbelt bij Linde schrikt ze ervan. Als ze hoort dat ze via Arjan het speldje ontvangt, begint ze te lachen. “Echt super lief! Totaal onverwachts maar superleuk dat hij dat gedaan heeft.”

Alex is hij nog aan het werk en heeft een vriend aan de telefoon als De Vries aanbelt. “Ik dacht ik doe even open en toen stond de burgemeester voor de deur. Dat gebeurt niet elke dag.” Voor Alex is het de normaalste zaak van de wereld dat hij voor zijn vriend heeft gezorgd. “Dat zijn de meest eenvoudige dingen die je op dat moment kunt doen maar iemand kan er ontzettend blij van worden. Het speldje is een mooie blijk van waardering. Ik denk dat ik hem een mooi plekje geef in huis.”