Carla Vermeend uit Woerden heeft de Iris Wissel Trofee 2019 in de wacht gesleept. De winnende foto is een indringend portret van Mirte. De jury was lovend over de manier waarop in één portret een heel verhaal verteld wordt. De foto toont de emoties, het verlangen als transgender naar het vrouw zijn, de kwetsbaarheid in het transitieproces.

Hoewel Vermeend heeft al meerdere prijzen op haar naam heeft staan, was zij toch was blij verrast en zeer verheugd met deze prijs.

In de categorie Natuur is de eerste prijs gewonnen door Pieter Boere. In zijn foto van een meeuw in de vlucht geven de bewegingselementen een fraaie sfeer en dynamiek aan het beeld.

De categorie Vrij Werk viel de eerste prijs toe aan Gerda Postma voor haar foto van silo’s. Een strakke, fraai opgebouwde foto met goed gebruik van de vormen, materialen en kleuren.

De jury was over het algemeen goed te spreken over de kwaliteit van de ruim zeventig inzendingen. De prijswinnende foto’s en een selectie van de overige inzendingen worden eind september gepresenteerd in een expositie in de bibliotheek van Woerden.

Foto: Anno Visser