Logo SchakenChina heeft met geluk twee hoofdprijzen in de wacht weten te slepen op de schaakolympiade die van 23 september tot 6 oktober werd georganiseerd door de Wereldschaakbond…

FIDE in de Georgische stad Batoemi. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen deelden de Chinese teams in de de eerste plaats. De Amerikaanse mannenploeg werd tweede en de Russen pakten het brons.

Het totale aantal deelnemers aan dit twee jaarlijkse schaakevenement bedroeg 1.667, met 920 schaker bij de mannen en 747 vrouwen, verdeeld over 180 landen. Bij de Nederlandse mannenploeg was ook plaatsgenoot grootmeester Erwin l’Ami van de partij. De Woerdense schaaktopper noteerde slecht één nederlaag, vijf keer een remise en vier overwinningen in zijn tien gespeelde partijen.

Nederland kon zich niet mengen in de medaillestrijd. De drie topwedstrijden tegen China, de VS en India gingen verloren. Toen tot overmaat van ramp ook werd verloren van Mongolië maakte het Nederlandse kwartet een vrije val op de ranglijst en duikelde naar een zeer teleurstellende veertigste stek. Nog nooit eerder eindigde Nederland zo laag.