Logo Christelijk Oratoriumkoor Woerden Deze maand is het 100 jaar geleden dat het Chr. Oratoriumkoor, voorheen de Chr. Zangvereniging Oefening en Stichting Woerden werd opgericht. Dit werd zaterdag…

in de Bonaventurakerk gevierd met een uitvoering van het oratorium Die Schöpfung van Franz Joseph Haydn. Voor deze gelegenheid was het Chr. Excelsiorkoor uit Katwijk uitgenodigd zodat een koor van 100 zangers en zangeressen ontstond, dat samen met het Nederlands Begeleidingsorkest en drie solisten zorgden voor een schitterende uitvoering van dit oratorium dat het scheppingsverhaal vertelt. Solisten waren tenor Joost van Velzen en bas Robbert Muuse.

Sopraan Nicole Fiselier werd vrijdagavond ziek en het bestuur moest als een speer op zoek naar een vervangster. Dat is gelukt en sopraan Heleen Koele heeft binnen een dag de lastige solopartijen ingestudeerd. Voor deze enorme prestatie kreeg ze een extra groot applaus van musici en publiek.

De akoestiek van de kerk was vooral lastig voor het koor, maar na de pauze overtroffen koor, orkest en musici zichzelf in het ontroerende slotstuk: Singt dem Herren alle Stimmen, waarbij in het publiek hier en daar een traantje werd weggepinkt. Het concert stond o.l.v. gastdirigent Wim van Herk.

Foto’s: Henk Wit