De gemeenten Woerden en Oudewater stimuleren biodiversiteit en ecologisch maaien is dan ook het uitgangspunt. De bermen staan in de zomer vol mooie bloemen.

Toch moet er gemaaid worden om de bermen bloemrijk te houden of om verkeersonveilige situaties of overlast te voorkomen. De komende jaren krijgen bloemen en planten de ruimte om volledig tot bloei te komen.

Niet alleen in de bermen, maar ook in het centrum wordt het bloemrijker. Dit betekent dat een groot deel van de begroeiing van de bermen langer blijft staan.

Hierdoor ontstaat er een langer nectarseizoen voor insecten en hebben kleine zoogdieren en amfibieƫn een betere leefomgeving. De groei en bloei is afhankelijk van de bodem en hierop zal het aantal maairondes afgestemd worden.

Daarom zal de ene berm er anders uitzien dan de andere en wordt er op een bepaalde strook vaker of juist minder gemaaid. In sommige gevallen wordt er opzettelijk met hoog groen gewerkt om de snelheid omlaag te brengen.

Geen overzicht zorgt er namelijk voor dat de meeste weggebruikers hun snelheid aanpassen. De rotonde bij de Maranathakerk in Woerden is hiervan een voorbeeld.

Foto: Gemeente Woerden