Logo Wielrennen Zaterdag werd in Hoogerheide de nationale titel op de weg voor vrouwen verreden. Zoals meestal eindigde ook nu dit NK niet in een massaprint. In de kopgroep reden een stuk of…

tien rensters, waaronder Ellen van Dijk.

Toch duurde het lang voordat ze konden ontvluchten, het tempo van het peloton was daarvoor te hoog. Marianne Vos en Esther van Veen probeerden het 44 km voor het einde toch, maar de Sunweb- en Boels dames lieten dat niet gebeuren.

Langzaam maar zeker werd het gat gedicht en ontstond er een groepje favorieten dat zich had weten af te scheiden van het peloton. Alle favorieten voor de winst waaronder Ellen van Dijk, Amy Pieters, Kirsten Wild en Annemiek van Vleuten gaven acte de présence. Ze bestookten elkaar vervolgens met aanvallen, maar een compacte groep reed Hoogerheide binnen om in de laatste ronde het NK te betwisten.

Wereldkampioene Chantal Blaak brak in de laatste ronde uit en was door de anderen niet bij te houden. Ellen van Dijk werd zevende en Floortje Mackay eindigde op de veertiende plaats.