De eerste week van juni is de landelijke week van de jonge mantelzorger. Een voorbeeld is Anne (14) uit Kamerik, leerling op het Kalsbeek College in Woerden.

Zij is jonge mantelzorger voor haar zusje en haar vader. Sinds vier maanden heeft Anne via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen een Ervaringsmaatje in Larissa Slagboom. Larissa (18 jaar) is 2e jaars MBO Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening en mantelzorger voor haar broer.

Ervaringsmaatjes, een project van Handjehelpen, is ontwikkeld omdat er steeds meer beroep wordt gedaan op jonge mantelzorgers. Zij hebben weinig tijd voor zich zelf en maken zich vaak zorgen over thuis.

Dit kan concentratieproblemen veroorzaken, schoolverzuim, minder goede sociale contacten of slaapproblemen. Onderzoeksbureau NIVEL stelt dat het belangrijk is deze groep te ondersteunen én in contact te brengen met andere jonge mantelzorgers.

Ouders van kinderen met een Ervaringsmaatje zeggen dat hun kind door de hulp beter in zijn vel zit, meer eigenwaarde heeft, opener is geworden en zich minder schaamt voor de thuissituatie.

Foto: Handjehelpen.nl – links mantelzorger Anne en rechts ervaringsmaatje Larissa