Logo EK schakenNu alle kruitdampen van het het Europese Schaakkampioenschap voor landenteams zijn opgetrokken, kan de balans worden opgemaakt. Het evenement vond plaats van 28 oktober tot…

en met 6 november op het Griekse eiland Kreta.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond vaardigde een mannen- en een vrouwenteam af naar dit tweejaarlijkse evenement. In dat mannenteam was er naast Giri Anish, Ivan Solokov, Benjamin Bok en Jordan van Forreest ook een plaats ingeruimd voor de Woerdense schaakgrootmeester Erwin l’Ami.

Dat de Woerdenaar een moeilijk te kloppen tegenstander is, bewees Erwin door in acht partijen slechts één verliesbeurt te hoeven noteren. Het winnen gaat weliswaar beter, maar ook niet altijd van een leien dakje. Twee winstpartijen en vijf keer een remise waren zijn persoonlijke resultaten.

Mede door de inbreng van l’Ami eindigde de Nederlandse equipe, samen met de Duitsers, de Polen en de Turken, op een gedeelde achtste stek. In 2001 en 2005 was de Nederlandse afvaardiging alle andere landen nog te slim af en greep toen de titel.

Azerbeidzjan was dit keer de sterkste van het toernooi, op de voet gevolgd door de Russische denksporters. Oekraïne werd derde.