In de ochtend- en avondspits rijdt binnenkort elk kwartier een stoptrein tussen Leiden en Utrecht. De treinen die nu alleen nog tussen Leiden en Alphen aan den Rijn rijden, worden snel naar Utrecht CS doorgetrokken. De ritten tussen zes en tien uur in de ochtend en tussen drie en zeven uur in de middag worden uitgevoerd met nieuw materieel.

De extra spitspendel Utrecht-Leiden is de uitkomst van gesprekken tussen ProRail, NS en de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Zij hebben afgesproken om de extra spitsverbinding zo spoedig mogelijk te realiseren. ProRail en NS onderzoeken de komende maanden wanneer de spitspendel daadwerkelijk in de dienstregeling komt te staan.

Ook onderzoeken zij of deze treinen een extra stop kunnen maken op Utrecht Leidsche Rijn. De vier partijen spreken ook al enige tijd over het versnellen van de intercity tussen Leiden en Utrecht. Zij hebben afgesproken om daarvoor een plan van aanpak op te stellen en voor het zomerreces van 2019 afspraken te maken over een vervolg.