Logo Linschoten De ambiance was perfect. Zowel de aanhang van Blauw Zwart als die van Linschoten zorgde vlak voor aanvang van de allesbeslissende wedstrijd in het zonovergoten…

sportpark Schulpwei in Wassenaar voor veel sfeer. Arbiter De Graaf was nog het meest onder de indruk van het vuurwerk dat voor de aftrap werd ontstoken en dreigde onmiddellijk met het staken van de wedstrijd en maakte daarmee duidelijk dat hij niets moest hebben van emoties die vanzelfsprekend zijn bij een beladen finale. De wedstrijd werd nog in de eerste helft beslist door het gĂȘnante optreden van het arbitrale trio.

In de derde minuut keek Ben Borst al met ongeloof tegen een gele prent aan. In een hard, maar fair duel speelde de middenvelder de bal, maar het mannelijke duel werd totaal verkeerd ingeschat door de Graaf. Linschoten liet zich nog niet gek maken en probeerde op sluwe wijze de spitsen Sam da Cruz en Jonathan Antonio in stelling te brengen. Al in de elfde minuut had dit succes. Antonio haalde verwoestend uit met links en zette de rood-witten op voorsprong. Daarna volgde een prachtig duel. Linschoten had de tweede kunnen maken, maar ook Blauw Zwart was een paar keer akelig dichtbij. Tot de 35ste minuut.

Op randje strafschopgebied vocht Ben Borst weer een fel duel uit en was zijn directe tegenstander de baas. Het fluitsignaal dat volgde was onheilspellend. Tot grote ontzetting van heel Linschoten wees De Graaf naar de stip. Deze handeling vond de verdwaalde man nog niet genoeg en gaf Ben Borst ook nog een gele kaart waardoor Linschoten al vroeg met 10 man kwam te staan. Thom Ankone wist zich gesterkt door de massale aandacht (500.000 views op Facebook) voor z’n gestopte strafschop eerder deze week tegen Kamerik en ‘maakte’ zijn doel zo klein mogelijk. De spits van Blauw Zwart was kennelijk onder de indruk en schoot de bal pardoes naast het doel.

Vlak voor rust maakte de leiding weer een blunder. Een pegel van Tim Clements kwam via de onderkant van de lat op of achter de lijn. De assistent-scheidsrechter gooide zijn vlag omhoog en heel Linschoten dacht aan een doelpunt. Het hulpje vlagde echter voor buitenspel, iets wat bij een direct schot op doel niet mogelijk is. Een halve minuut later werd aan de andere kant een duidelijke overtreding gemaakt door een aanvaller van Blauw Zwart. De Graaf deed alsof z’n neus bloedde en liet doorgaan. De aanval eindigde bij een middenvelder van Blauw Zwart die de bal fantastisch in de verre hoek krulde. Linschoten zocht een minuut later aangeslagen de kleedkamers op en wist wat het te doen stond: alles of niets met de hoop dat de incapabele leiding uit Den Haag (..?!) het vervolg onpartijdig tot een einde zou brengen.

IJdele hoop zo bleek. Tijdrekken, aanstellerij en aanslagen van Blauw Zwarte zijde werden door de vingers gezien. Linschoten kreeg vervolgens een batterij aan gele kaarten voor aanmerkingen op de leiding. Coach Cor Stoof werd zelfs weggestuurd, nadat hij de zoveelste onbegrijpelijke beslissing in het nadeel van Linschoten aan de kaak stelde. Intussen ontpopten Thom Ankone en Senol Demirbas zich tot de uitblinkers. Wat Blauw Zwart ook probeerde, de sluitpost en verdediger maakten duidelijk dat een tweede goal deze middag niet meer gemaakt zou worden. Aan de andere kant werd Linschoten nauwelijks gevaarlijk. En als het al in de buurt van het doel kwam, dan werd Blauw Zwart bijgestaan door de assistent-scheidsrechter die bij appelleren van alles wat Blauw Zwart was de vlag maar omhoog gooide. In de laatste minuten kwam de boomlange Tim den Boer de aanval versterken. Waar heel Linschoten dacht dat er nog een paar minuten te spelen waren, vond de abominabel slechte arbiter het welletjes. Linschoten ontplofte van woede. In het tumult dat volgde kreeg de zwaar aangeslagen Ankone nog een rode kaart.

Met een overwinning en een gelijkspel in de nacompetitie degradeert Linschoten naar de vierde klasse. De volkomen idiote opzet van deze nacompetitie en de krankzinnige beslissingen in de laatste wedstrijd deden de rood-witten de das om. Deze nare bijsmaak zal Linschoten nog lang bijblijven. Maar de smaak van de derde klasse hebben de mannen wel te pakken. Volgend seizoen zal Linschoten onder leiding van nieuwe trainer Ben Rietveld er alles aan doen om weer terug te keren. Makkelijk zal het niet worden, want de vierde klasse staat bol van de streekderby’s.

Foto: Floris van Bodegom
24 linschoten