Logo Koeienmarkt In alle vroegte was het vanmorgen al een drukte van belang op het Kerkplein in Woerden. Door boeren en boerinnen werden de koeien schoongespoten, gewassen en…

geborsteld, klaar voor de traditionele koeienkeuring.

In Woerden is het Koeiemart en op deze dag draait het volledig om de koe. Het jaarlijks feest wordt al sinds de 15e eeuw gehouden. Behalve de koeienkeuring is er voor iedereen weer genoeg ander vertier, zoals grote kramenmarkt en niet te vergeten de kermis op het exercitieveld, die tot middernacht is geopend.

Traditioneel aan de vooravond van de Koeiemart is de veldrit die inmiddels landelijke bekendheid geniet als De nacht van Woerden en streden de (inter) nationale wielerkanonnen door de Woerdens parken en straten om de prijzen.

De Woudenbergse veldrijder Lars van der Haar won bij de mannen de veldrit voor de vier keer op een rij. Bij de vrouwen was de overwinning voor (wie anders dan) Marianne Vos. Ook was er veel respect voor de renner die door een val op de planken de koers uitreed met een gebroken neus.

Foto’s: Henk Wit

Eén van de traditionele hoogtepunten van de Woerdens Koeiemart is het keuren van koeien. Dat gebeurde onder toeziend oog van het complete college van burgemeester en wethouders. Dit jaar dongen er maar liefst veertig koeien mee naar de titel ‘Woerdense Mooiste’.

Die titel en de beker gingen naar veehouder Cor van de Waay uit Harmelen. Zijn koe Victoria (de enige met horens!) won de harten van de keurmeesters en van burgemeester Victor Molkenboer.

Foto’s: Anno Visser – De koeienkeuring