Medewerkers én voormalig medewerkers van Ferm Werk krijgen de kans om zich anoniem uit te spreken over de werksfeer binnen het bedrijf. Dat zegt wethouder Yolan Koster (Progressief Akkoord) vanavond tijdens de raadsvergadering van Montfoort. Dat moet gaan op anonieme wijze, zegt ze. De uitkomst zal leidend zijn voor de vervolgstappen van het algemeen bestuur van Ferm Werk.

Tijdens het vragenuurtje van de raad van Montfoort werd gevraagd naar de ontwikkelingen binnen Ferm Werk. Raadslid Casper Schrijver (D66) wilde van de wethouder weten wat het bestuur gaat doen nu Ferm Werk de afgelopen weken negatief in het nieuws is gekomen. Medewerkers en voormalig medewerkers hebben zich bij RPL Woerden gemeld met verhalen over een angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen dat bedrijf. Dat zou hebben plaatsgevonden rond 2020.

Ferm Werk koppelt werkzoekenden aan bedrijven en is naast Montfoort ook actief in Woerden, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk. Wethouder Yolan Koster zit namens Montfoort in het dagelijks bestuur van Ferm Werk. Ook wethouders van de drie andere gemeenten zitten in dat bestuur.

De wethouder antwoordde daarop dat Ferm Werk aan huidige medewerkers op anonieme wijze gaat vragen naar hun welbevinden binnen het bedrijf. Ook voormalig medewerkers krijgen de kans om zich uit te spreken, zegt de wethouder. Dat moet gebeuren via een onafhankelijk loket. Hoe dat precies gaat en wanneer dit start, is niet bekend.

Uitkomst bepaalt vervolgstappen

Het dagelijks bestuur heeft geen officiële meldingen binnengekregen na die ene melding in 2020, zegt Koster. Volgens de wethouder wordt er binnen Ferm Werk al veel gesproken over de veiligheid van medewerkers. “Dat laat onverlet dat er toch is besloten dat er een aantal dingen opgepakt moeten worden.” De uitkomst van beide enquêtes bepalen de eventuele vervolgstappen voor het bestuur van Ferm Werk. Volgens de wethouder heerst er onrust onder medewerkers en cliënten van Ferm Werk.

Besloten vergadering

In Woerden wordt morgen in beslotenheid gepraat over de Ferm Werk. Fractievoorzitters gaven eerder aan dat ze graag willen weten wat het bestuur gaat doen om een veilig werkplek te realiseren voor medewerkers maar ook voor cliënten die Ferm Werk bezoeken.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.