Logo Floortje MackaijIn Delft worden proeven gedaan in een poging de aerodynamica van wielrenners te verbeteren. Normaal gesproken wordt daarvoor een windtunnel in een laboratorium gebruikt.

Maar daarin staat de wielrenner stil en wordt er wind om hem heen geblazen. Bij deze proeven gebeurt juist het tegenovergestelde. Deze proeven worden gehouden in de Leidse ijscentrum omdat die momenteel ongebruikt is en een omvang heeft die groter is dan een reguliere sporthal.

Dinsdagmiddag reden twee profwielrenners, Albert Timmer en de Woerdense Floortje Mackaij van de Sunwebploeg, die nauw bij het onderzoek is betrokken, over een langwerpige baan, waarop de luchtweerstand wordt gemeten. Dat gebeurt aan de hand van massa’s luchtbelletjes.

‘We hebben veel meer data kunnen vergaren dan we hadden verwacht,’ meldt onderzoeker Spoelstra vanachter zijn computerschermen. Het duurt nog wel even, en er is meer onderzoek nodig, voordat de windtest ook tot concrete voordelen opleveren. ‘Maar uiteindelijk moet het leiden tot het verbeteren van de houding, de helmen en de pakken’ meldt Spoelstra.