Logo Floortje MackaijDe Woerdense wielrenster Floortje Mackaij nam zaterdag deel aan de Strade Bianche, de eerste WorldTour-wedstrijd voor vrouwen in 2017 in Siena in Italië. Lara Vieceli, Lauren Stephens…

en Floortje Mackaij (Team Sunweb) gingen al vroeg, in regenachtige omstandigheden, op pad. Het trio pakte al snel anderhalve minuut.

Nadat de vroege vlucht werd ingerekend gingen de toppers ten aanval. Er ontstond op de witte grindwegen al snel een groepje met vijf sterke vrouwen. Daarbij zat met Annemiek van Vleuten één Nederlandse. Ze had gezelschap van Elizabeth Deignan (de winnares van 2016), Elisa Longo Borghini, Katarzyna Niewiadoma en haar ploeggenote Katrin Garfoot. Zij leken als eersten aan de lastige slotkilometer te mogen beginnen, maar ineens waren daar Lucinda Brand (Sunweb) en Shara Gillow. De twee besloten niet te wachten en gingen direct in de aanval.

Brand mocht met voorsprong aan de slotkilometer beginnen, maar in een spannend vrouw-tegen-vrouw gevecht werd zowel zij als Gillow nog ingerekend door de rensters achter haar. Longo Borghini bleek daarvan over de sterkste benen te beschikken voor Niewiadoma en Deignan. Lucinda Brand werd vierde en ploeggenote Floortje Mackaij kwam als 23e over de finish op iets meer dam twee minuten.