Logo Polsstokverspringen4 Afgelopen zaterdag, tijdens de dertigste editie van de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) in It Heidenskip, werden de Hollandse polsstokverspringers door…

de Friese fierljeppers overduidelijk op hun nummer gezet.  Drie weken geleden waren de Hollanders in de Tweekamp in Linschoten nog heer en meester over de Friezen, maar op de schansen van fierljepclub It Heidenskip namen de Friese springers met een niet mis te verstaan aantal podiumplekken opzichtig revanche. 

Bij de senioren won Oane Galama de gouden plak. In zijn thuiswedstrijd bleef hij Nard Brandsma uit Workum en Ricardo Faaij uit Haastrecht voor. De torenhoge favoriet Jaco de Groot en Paul van Meijeren kwamen in het gehele stuk niet voor. Woerdenaar De Groot werd slechts twaalfde en Zegvelder Van Meijeren moest het doen met stek dertien. 

Tessa Kramer won bij de vrouwen en ook voor haar was het een thuiswedstrijd. Akke Dijkstra uit Buitenpost werd tweede en Julia van Eijk uit Haastrecht derde. Kanshebster voor de titel Dymphie Baas – Van Rooijen werd slechts vierde.  

Bij de Junioren was het helemaal een Friese aangelegenheid. Freark Kramer sprong het verst. Jan Teade Nauta uit IJlst pakte het zilver en het brons was voor Rutger Piersma uit It Heidenskip. Woerdenaar Bas van Leeuwen hield zich in dit Friese geweld nog aardig staande; hij werd vijfde  Ging het dan allemaal mis voor de Hollanders? Nee, want Reinier Overbeek uit Benschop eiste vol trots de titel voor Holland op. Stefan Douma uit Oppenhuizen werd met een pr tweede, voor Wisse Broekstra uit Tzummarrum.

Bij de Meisjes hield Demi Groothedde uit Jaarsveld de Hollandse eer hoog met het winnen van de gouden plak. Bente Vlas uit Heeg pakte de zilveren medaille en nam Suzanne Mulder uit Vlist het brons mee naar Holland. 

Foto: Polsstokbond Holland
Foto Polsstokbond Holland