Logo Vaccinatie SpuitGemeente Woerden wijst op het belang van jeugdvaccinaties waardoor de jeugd zoveel mogelijk wordt beschermd tegen de meest voorkomende infectie- en kinderziekten.

Deze infectieziekten waren vroeger belangrijke doodsoorzaken bij kinderen. Dankzij vaccinaties komen deze ziekten niet of nauwelijks meer voor in Nederland. Maar ziekten kunnen terugkeren, waarschuwt de gemeente. Bijvoorbeeld via mensen die in landen zijn geweest waar de ziekten nog heersen, of via mensen die niet zijn inge├źnt. Hoe groter de groep mensen die is gevaccineerd, hoe kleiner de kans dat een ziekte terugkeert.

Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is vrijwillig. De meeste mensen kiezen ervoor hun kind(eren) te laten inenten. Er zijn ook mensen die twijfels hebben over het nut en de noodzaak van vaccinaties. Op internet zijn hierover veel verschillende meningen te vinden.

Informatie over de feiten en antwoorden op veelgestelde vragen zijn te vinden op de website van het RIVM, www.rijksvaccinatieprogramma.nl. In Woerden wordt het rijksvaccinatieprogramma uitgevoerd door de GGD Regio Utrecht. Ook bij de jeugdarts of -verpleegkundige kan men terecht met vragen over vaccinaties. Een afspraak kan worden gemaakt via telefoonnummer 033 – 4600046.