Logo Voetbal 4Voetbal is het mooist, als iedereen zich gedraagt. Degene die dat niet kunnen, verpesten het voor de rest. Clubs waarbij continu iets mis gaat, komen in een speciale KNVB aanpak terecht.

Deze bestaat uit drie fases: duiden, sturen en straffen.

Van verenigingen die meer dan gemiddeld met Tuchtrechtspraak in aanmerking komen wordt een dossier gevormd. Wordt een dossier te dik dan wordt zij aangespoord om actie te ondernemen (duiden). Gaat dit goed, dan wordt de vereniging weer ‘losgelaten’. Wel let de KNVB erop dat het dossier niet dikker wordt.

Als het plan van aanpak en de actiepunten niets opleveren, dan krijgt de vereniging een officiële waarschuwing. De KNVB neemt dan dominantere rol (sturen) in richting de vereniging. Worden de gemaakte afspraken uit de vorige fase niet nagekomen of heeft het plan van aanpak geen effect, dan zal een KNVB-medewerker de consequenties (straffen) bespreken. En mogen alle clubteams een weekend niet in actie komen.

Als blijkt dat de vereniging haar zaken dan nog steeds niet op orde heeft, wordt de club voor een jaar geroyeerd. Andere verenigingen krijgen bericht, zodat het ‘onrustteam’ zich niet inschrijft bij de buren.