Logo Para rolstoeltennisRolstoeltennisster Jiske Griffioen is in Rio paralympisch kampioen geworden. In een Nederlandse finale won ze met 3-6,6-1,6-4 van Aniek van Koot. Griffioen (31) en Van Koot (26) zijn de…

nummers één en vier van de wereld. In 2012, toen Esther Vergeer haar vierde paralympische enkelspeltitel won, was het zilver voor Van Koot en het brons voor Griffioen. De afgelopen jaren won Griffioen drie grandslamtoernooien en Van Koot twee.

Van Koot had in de halve finales Yui Kamiji (2) geklopt,maar was nu na de eerste set kansloos. Griffioen kon het duel bij 5-1 in set drie al uitserveren, maar drukte pas drie games later door. Voor Griffioen was het haar eerste gouden medaille, na brons en zilver vier jaar geleden. “Het is echt bizar, het voelt onwerkelijk”, zei ze met haar medaille stevig in haar handen. “Ik hou hem vast, om mezelf ervan te overtuigen dat het écht waar is. Ik had matchpoint, zie dat Aniek de bal uitslaat en op dat moment wist ik niet wat er allemaal gebeurde. Pas toen de speaker tijdens de huldiging mijn naam omriep, wist ik: het is echt waar.”