Het nieuwe onderdeel ‘gemengde ploegachtervolging’ (mixed team relay) leverde de Nederlandse ploeg meteen al goud op bij het EK wielrennen in Alkmaar.

Floortje Mackaij uit Woerden was een van de gelukkigen van de Nederlandse ploeg die een gouden medaille omgehangen kreeg.

De overige vijf Nederlandse fietsers die aan dit onderdeel deelnamen waren Amy Pieters, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam en Koen Bouwman.

Floortje Mackaij zou eigenlijk niet aan dit onderdeel meedoen, maar doordat Marianne Vos zich terugtrok, werd Floortje door bondscoach Gunnewijk aangewezen als vervangster. Ook Chantal Blaak zag af van deze wedstrijd en werd vervangen door Riejanne Markus.

Deze gemengde ploegachtervolging is het best te vergelijken met een marathon. De teams vertrokken eerst met drie mannen en werden afgelost door drie vrouwen. In totaal moest er 45 km. worden afgelegd in en rond Alkmaar.

De Nederlandse ploeg deed 52.49 min over het parcours. De Duitsers waren een kwart minuut langzamer en de Italianen bijna anderhalve minuut en werden resp. tweede en derde.

Foto’s: Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU)

De gouden Nederlandse ploeg met een breed lachende Floortje Mackaij