Vrijdagmorgen 3 mei reikte burgemeester Victor Molkenboer de Legion Of Honor Award uit aan Marcel Koopmans. Deze Woerdense veteraan ontving deze prestigieuze Amerikaanse onderscheiding voor zijn vele activiteiten die hij in Nederland verricht voor de veteranen.

Marcel is zelf veteraan en uitgezonden geweest naar Irak en Cambodja. Na zijn militaire loopbaan is hij zich gaan inzetten voor de Nederlandse Veteranen en hij is momenteel voorzitter van de Identiteitsgroep Marinier Commando COM Nederland.

Om het belang van de onderscheiding te benadrukken was namens defensie Kolonel Roel Been, Chef Staf РStaf Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht aanwezig. Onder de aanwezigen was ook de vertegenwoordiger in Nederland van de Chapel of Four Chaplains (de organisatie achter de onderscheiding) alsmede veteranen en vertegenwoordigers van de Woerdense politiek. Koopmans is in Woerden onder andere coördinator van de Regionale Veteranendag.

Veel familie en vrienden van Marcel waren in de Lutherse Kerk aanwezig om getuige te zijn van de indrukwekkende ceremonie. Ad van Pelt bespeelde het orgel waarbij Land of Hope and Glory en de Ballad of the Green Berets, als ode aan de mariniers met de groene baret. Marcel Koopmans is ook drager van deze baret.

Foto’s: Anno Visser