Inwoners van Woerden verbruiken relatief veel gas. Dit blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat en de Klimaatmonitor. Een gemiddeld huishouden in Woerden betaalde in 2017 maandelijks ruim 117 euro aan energie. In 2019 loopt dit op tot 152 euro.

De stijging komt door een relatief hoog gasverbruik. Een gemiddeld gezin in Woerden stookt jaarlijks 1300 kubieke meter gas en verbruikt 3010 kilowatt stroom. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op 1240 kuub gas en 2860 kilowatt stroom per huishouden.

Het relatief hoge energieverbruik in Woerden kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de aanwezigheid van grotere woningen, grotere huishoudens en een relatief laag gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen, zo stelt Energiehunter.

Woerdenaren maken wel steeds meer gebruik van duurzame energie. Op dit moment zijn er 1922 geregistreerde zonnepanelen installaties in de gemeente. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2010. Toen waren er 85 woningen met zonnepanelen geregistreerd. Mede door subsidies en de gunstige salderingsregeling wordt verwacht dat het aantal installaties verder zal toenemen.