Losliggende tegels, uitval van straatverlichting, gebroken gasleidingen en spontane gaten in de grond; in Harmelen wacht een groep inwoners al twintig jaar op renovatie van hun wijk. Dat zou dit jaar gebeuren maar de verbouwing gaat weer niet door. De gemeente stelt het project uit vanwege bezuinigingen, tot groot ongenoegen van de inwoners.

“We hebben het gevoel dat we aan ons lot worden overgelaten”, zegt Ineke Alsem. Ze woont in de straat Watermolen, die samen met de straat Korenmolen gerenoveerd moet worden. Alsem loopt, samen met een aantal buurtbewoners, door de straten om de schade nog eens te bekijken. Bij veel huizen zie je kleine hellingen van de straat naar de voordeur lopen. “Skihellingen, noemen we die”, vertelt Alsem. De hele wijk is verzakt, zichtbaar en onzichtbaar. Want de riolering, de gasleidingen en de elektriciteitskabels onder de grond zijn ook gaan verzakken en dat zorgt voor scheuren. Alsem: “We voelen ons onveilig. Dit kan niet meer na twintig jaar.”

Buiten de boot vallen

Tijdens de eeuwwisseling werd er voor het eerst in de gemeenteraad van Woerden gesproken over het onderhoud van een aantal wijken en straten van Harmelen. Bodemdaling is daar namelijk, net als bij veel andere kernen in de regio, een groot probleem omdat het dorp op veen is gebouwd. De Korenmolen en de Watermolen bestaan intussen zo’n 45 jaar en zijn aan renovatie toe. De schop zou in 2004 voor het eerst de grond in gaan, maar tot op heden wordt dat moment steeds uitgesteld. Omringende wijken zijn intussen wel opgeknapt.

Dat uitstel komt veelal door het gebrek aan geld en de prioriteiten die er gesteld worden binnen de gemeente. In tijden van een bezuiniging wordt door de gemeenteraad besloten op welke gebieden er bezuinigd moet worden. Voor het geld dat er overblijft wordt een prioriteitenlijst gemaakt door het college. De Korenmolen en de Watermolen vallen al vijf gemeenteraden net buiten de boot als er bezuinigd moet worden.

Lenie van Leeuwen, LijstvanderDoes

“Onze handen zijn gebonden”

Afgelopen november was het weer zover: er moest gesproken worden over bezuinigingen. De raad kwam met een meerderheid tot de conclusie dat er gekort moest worden op het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR), dus het beheer van openbare ruimte. Daar valt renovatie van deze straten in Harmelen ook onder.

Prioriteiten stellen

Het is niet dat de gemeenteraad de ernst van de situatie niet inziet. Iedereen is het erover eens dat de schop in de grond moet en alle partijen voelen sympathie voor de inwoners. Maar, zeggen verschillende coalitiepartijen, geld kun je maar één keer uitgeven. “Onze handen zijn gebonden”, vertelt Lenie van Leeuwen van LijstvanderDoes. “Het huishoudboekje moet aan het einde van de rit kloppen.” Saskia van Altena (D66) zegt dat als de renovatie in Harmelen op korte termijn door moest gaan, er iets anders voor had moeten wijken. “En wij vertrouwen er dan wel op dat de wethouder een goede afweging heeft gemaakt in deze.”

Ineke Alsem, buurtbewoner

Sommige mensen willen geen belasting meer betalen

Progressief Woerden en Inwonersbelangen laten het er niet bij zitten en dienden deze week een motie in om tóch prioriteit te geven aan de renovatie. Hendrie van Assem (Inwonersbelangen): “We willen dat het college opnieuw afwegingen gaat maken en kijkt naar het prioriteitenlijstje van de MOP (meerjarig onderhoudsplanning). Het plan voor de verbouwing ligt klaar en bij de inwoners zijn verwachtingen gewekt. We willen dat het nu gebeurt.” Vanavond wordt de kwestie besproken in de raad. Van Assem hoopt op een open houding van de coalitie en die partijen hebben al laten weten het prima te vinden om nog eens naar de prioriteitenlijst te kijken.

Geen belasting betalen

Intussen zit er Ineke en haar buurtbewoners niets anders op dan weer te wachten. “De gemeente houdt tot nu toe vast aan uitstel, maar daar gaan we niet mee akkoord. De emmer is nu vol. Er zijn zelfs mensen die zeggen: ik betaal gewoon geen belasting meer. Want wat heeft het voor zin? Ik betaal en er gebeurt niets. Integendeel: we zitten met verval en toenemende problemen.”

Verantwoordelijk wethouder Ad de Regt is ook om reactie gevraagd, maar die wilde hij nog niet geven.

Lees ook: Correctie foute ozb sneller verstuurd.