Jom Hasjoa, de jaarlijkse Joodse gedenkdag voor de slachtoffers van de naziterreur, wordt in Woerden herdacht met een plechtigheid bij het Joodse monument aan de Prins Bernhardlaan.

Dat gebeurt vanavond om half acht. Na een welkomstwoord door Jan van Es, bestuurslid van de Stichting 4 en 5 mei Woerden, houdt burgemeester Molkenboer een korte toespraak namens het Woerdense gemeentebestuur. Hierna zegt rabbijn Marianne van Praag de Joodse gebeden voor de doden op. Aansluitend worden bloemen bij het monument gelegd en vormen twee minuten stilte het slot van de plechtigheid. Hierna hebben belangstellenden gelegenheid om bloemen of, zoals de Joodse traditie wil, een kiezelsteentje bij het monument te leggen.

Na afloop van de plechtigheid houdt rabbijn Van Praag een lezing in de Opstandingskerk. De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei is op de Algemene Begraafplaats. Na een herdenkingsdienst in de kapel volgt de herdenking bij het monument. Kijk voor het programma voor zowel Dodenherdenking als Bevrijdingsdag op de site van de gemeente Woerden.


Foto: Gemeente Woerden