Gemeente Utrecht presenteerde maandag de actieagenda ‘Utrechters Schuldenvrij’. Met alleen al dit jaar zo’n veertig acties wil de gemeente samen met de stad ervoor zorgen dat over een paar jaar meer Utrechters kunnen rondkomen en meedoen. Voor het uitvoeren van de deze acties investeert het college de komende vier jaar ruim zes miljoen euro.

In de agenda staan acties die ervoor moeten zorgen dat Utrechters schuldenvrij zijn, geldzorgen tijdig bespreken en eenvoudig hulp krijgen. Er is ruimte voor maatwerk, vroegsignalering en mensen duurzaam uit de schulden helpen. Zo maakt de gemeente de komende tijd werk van het digitale Huishoudboekje, worden ervaringsdeskundigen in dienst genomen, komt er een aanpak om geldzorgen bespreekbaar te maken en gaat de gemeente samen met werkgevers uit de stad sneller ondersteunen bij schulden van werknemers.

Ondanks de economische groei komen nog veel huishoudens met moeite rond en nemen problematische schulden toe. Zowel inwoners, ervaringsdeskundigen, wetenschappers, werkgevers, bedrijven en dienstverleners werken mee aan de actieagenda en zetten zich de komende tijd actief in om Utrechters schuldenvrij te krijgen.