In 2018 registreerde de politie op gemeentelijke wegen in Utrecht minder dan 2.000 ongevallen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse voortgangsrapportage verkeersveiligheid. Voorgaande jaren lag dit aantal altijd hoger.

Ondanks de afname daalt het gevoel van onveiligheid niet. In de inwonersenquĂȘte 2018 zijn bewoners iets minder tevreden over de verkeersveiligheid dan in 2017. Uit een analyse van 96 ongevallen die in 2018 in het nieuws zijn geweest, blijkt dat vooral gedrag een belangrijke oorzaak van ongevallen is. Stimuleren van verkeersveilig gedrag is dan ook een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren werkt Utrecht ook aan de fysieke inrichting van de stad, met momenteel 24 lopende projecten en vier die afgelopen halfjaar zijn opgeleverd. Daarnaast was er via educatie en bewustwording aandacht voor veiliger verkeersgedrag.

Acht smiley-borden zijn sinds eind 2017 op wisselende locaties in de stad te zien. Eind 2018 zijn nog eens vier extra snelheidsdisplays aangeschaft.