Logo Handen schudden 3 Vrijdag heeft burgemeester Molkenboer de Legion of Honor Award of the Chapel of four Chaplains uitgereikt aan de nabestaanden van dokter De Ruiter…

in Assen. Bij de familie De Ruiter in Assen heeft Cor van Bemmel in WO II ondergedoken gezeten. Hij is daar ontdekt en doodgeschoten. Dokter De Ruiter, zijn vrouw, twee zoons en dochter Aafje werden meegenomen door de Duitsers. De moeder en Aafje werden gevangen gezet. Aafje, 10 jaar, werd na enkele dagen vrijgelaten. Haar moeder zat vast tot de capitulatie en vader Hendrik en de zonen Jaap en Hendrik-Jan werden precies één dag voor het einde van de oorlog door de Sicherheitsdienst (SD) gefusilleerd.

In Harmelen, bij de onthulling van het monument voor verzetsheld Cor van Bemmel, waren ook familieleden van dokter De Ruiter aanwezig waaronder Aafje. Om eer te bewijzen aan deze familie, waarvan drie personen de hulp aan Cor van Bemmel met hun leven moesten bekopen, werd deze onderscheiding uitgereikt. Cor van Bemmel kreeg voor zijn heldendaden in 1948 postuum de hoogste onderscheiding, de Militaire Willemsorde. Marco Kroon, ook onderscheiden met de Militaire Willemsorde, was bij de uitreiking in Assen aanwezig.

Foto: PR
molkenboer