Na de dood van haar vriendin afgelopen september is het uitlaten van honden bijna een noodzaak geworden voor de 73-jarige Jos Passenier uit Montfoort. Met liefde laat ze dagelijks honden uit, maar haar oude busje laat haar in de steek. Een nieuwe bus kan ze niet betalen en daarom startten een aantal klanten een crowdfundingactie. In de stad, en omstreken, wordt nu hard gespaard voor een nieuwe bus. “Ik word er verlegen van.”

Passenier werkte langere tijd in de journalistiek maar kreeg in 2003 een hartinfarct. Vanwege de stress om deadlines te halen, vermoed ze. Ze kreeg zes omleidingen. “Een soort Prins Clausplein is het hier nu”, zegt Jos, terwijl ze wijst naar haar borst. Ze raakte arbeidsongeschikt en keerde niet meer terug in de journalistiek. Maar wat ging ze dan doen?

Het idee voor de hondenuitlaat kwam van de vriendin van Jos, die afgelopen september overleed. Thuis hadden de twee al een hond rondlopen en Jos nam vaak honden van anderen mee als ze ging wandelen. Jos: “Toen zei mijn vriendin: waarom begin je gaan hondenuitlaat? Dan kunnen mensen je gewoon iets betalen en hoeven ze niet steeds te denken: weer een stukje appeltaart voor Jos meenemen.”

Gestrand in IJsselstein

Via een handelaar tikte Jos voor een prikkie een oude, gele bus op de kop. Nu, bijna twintig jaar later, laat die bus haar meer dan eens in de steek. Een paar weken terug was het weer zover: Jos was gestrand in IJsselstein. Ze belde een vaste klant met de vraag of die haar op kon halen.

“Ik zei tegen mijn partner: dit gaat zo niet langer”, vertelt Wilbert van den Haselkamp, die Jos uit IJsselstein ophaalde. “Er moet echt iets gebeuren. Toen ben ik gaan rondbellen.” Van den Haselkamp wist een deal te maken met een lokale garagehouder en zette een actie op om Jos te helpen met sparen. Want een enkele reparatie betalen, dat lukt Jos nog wel. Maar de hondenuitlaat is geen vetpot voor de 73-jarige dus een hele hap geld in een keer kwijt zijn, daarvoor heeft ze de buffer niet.

Iedereen springt bij

De crowdfundingactie van Van den Haselkamp slaat aan. In korte tijd is het beoogde bedrag van 7500 euro al bijna binnen. Een anonieme weldoener heeft al aangeboden een eventueel restbedrag in te leggen. De dealer maakt straks kooien in de nieuwe bus.

“Dit is zo ontroerend”, zegt Jos. “Het grijpt je echt aan. Mijn vriendin zei altijd: accepteer nu toch eens hulp! Maar ik vind dat moeilijk. Nu moet ik het accepteren. Mensen sturen zulke lieve berichten mee, ik krijg echt tranen in mijn ogen. Dat mensen mij dít gunnen.”

Lees ook: Burgemeester Molkenboer noemt schietpartij Tournoysveld ‘onwoerdens’