Ze staan lijnrecht tegenover elkaar, een groep Montfoorters en de gemeente. De reden? Een nieuw te bouwen scholencomplex voor honderden leerlingen. Daar wordt al jaren over gesproken maar nu is besloten dat het gebouwd wordt aan de rand van een woonwijk. Voor omwonenden kwam dat besluit als donderslag bij heldere hemel.

Een aantal scholen in Montfoort is flink vervallen. In 2015 werd het plan gevat om drie scholen samen te voegen in één gebouw, de Graaf Jan van Montfoort, de Howiblo en de Hobbitstee. Het nieuwe complex komt niet op de plek waar nu al een school staat, maar verhuist enkele honderden meters, dichter naar een wijk toe. Dat zorgt voor parkeerproblemen, stellen omwonenden.

Geen van de bewoners is tegen de bouw van een scholencomplex. Integendeel: iedereen snapt dat de scholen in hun huidige staat niet meer goed kunnen functioneren. Maar dat het scholencomplex straks ineens zo dicht bij de wijk staat, zorgt voor onrust.

Verkeersoverlast en andere onzekerheden

Naast verkeersproblemen heerst er bij omwonenden namelijk ook de angst dat de huidige infrastructuur flink aangetast wordt. De tennisvereniging moet banen inleveren, bewoners vrezen dat een bospad straks verdwijnt en kan de eigenaar van de kinderboerderij straks nog zijn vuilnis normaal kwijt?

Volgens wethouder Yolan Koster-Dreese (Progressief Akkoord) hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken. “Het bospad blijft, de kinderboerderij blijft en we zijn met de tennisbaan overeengekomen dat zij twee banen inleveren. Als je wilt rellen is er altijd wel iets om te rellen.”

De voorzitter van de tennisbaan beaamt dat er is gesproken over de twee banen, maar dat er nog niets is afgesproken. Of dat gaat gebeuren, hangt af van het aanbod van de gemeente, legt hij uit. De tennisbaan heeft nog een huurcontract lopen tot 2034.

Toegegeven, de angst voor mogelijke veranderingen in de buurt berusten op speculaties. Dat de school er komt, is duidelijk, maar hoe het terrein eruit komt te zien nog niet. Daarvoor wil de gemeente in gesprek met de bewoners. En volgens de gemeente is het dus te vroeg om je nu al zorgen te maken.   

Overdonderd door besluit

Maar de invulling van het terrein is niet het enige punt waar de schoen wringt, zeggen de bewoners. Ze voelen zich niet gehoord. Plots lag er eind maart een brief op de deurmat: in jullie wijk komt een scholencomplex. Tijdens het hele voortraject is er niet met de omwonenden gesproken. “Wij hebben nooit een brief in de bus gekregen”, zegt Van Iterson.

Dat klopt niet volgens de wethouder. De bewoners zijn volgens haar tijdig en goed geïnformeerd. Aankondigingen hebben gestaan in de lokale krant de IJsselbode en op de gemeentelijke pagina’s. Ook op social media heeft de gemeente berichten gedeeld. “We hebben het niet geheim gehouden hoor”, aldus de wethouder.

Daarnaast hebben omwonenden een nieuwsbrief gehad in februari van vorig jaar. In een gemeentelijke envelop, op adres in de brievenbus. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er honderden nieuwsbrieven de deur uit zijn gegaan.

De groep bewoners zegt echter geen brief te hebben gezien. Een steekproef aan verschillende Montfoortse deurbellen in de buurt van het nieuw te bouwen complex bevestigt dat beeld: niemand heeft een brief van de gemeente ontvangen. “Misschien zat hij tussen de folders, maar je weet hoe het gaat met dat soort post”, zegt Van Iterson, doelend op een enkeltje prullenbak.

Contact zoeken, geen reactie

Ondanks dat de omwonenden naar eigen zeggen officieel niets van de gemeente hebben gehoord, wisten ze via via wel van de plannen af. Van Iterson heeft daarop ingesproken tijdens een raadsvergadering, “maar daar blijft het dan ook bij. Er wordt niet naar je geluisterd.” Meerdere bewoners hebben geprobeerd contact te zoeken met de gemeente, maar kregen nul op rekest. Ook Van Iterson zocht contact. “Ik heb gemaild en we hebben twee aangetekende brieven verstuurd maar nooit reactie gekregen.”

“Dat lijkt me stug”, zegt de wethouder. “Alles wat ik binnenkrijg, wordt voorzien van een reactie. Als zij kunnen aangeven dat ze iets hebben gestuurd, wil ik dat graag zien want dan gaat er iets mis met het systeem.” Van Iterson stuurde eind november 2020 een mail naar de gemeente. Vandaag, op 15 april, vroeg hij hoe het ermee stond en wanneer hij reactie kon verwachten. Via de telefoon kreeg hij excuses: mail wel ontvangen, maar nog niet toegekomen aan een antwoord.

Voor omwonenden is de maat vol. Ze zijn klaar met het welles/nietes spel met de gemeente en willen interactie. Ze willen zich gehoord voelen. Voor 12 mei moeten ze bezwaar indienen op het bestemmingsplan en dat gaan ze ook doen. Tot die werven ze handtekeningen voor een petitie tegen de bouw op deze locatie: die is intussen door zo’n 175 buurtbewoners ondertekend.

Lees ook: Woerdense moslim starten aan ramadan: ‘Bidden om virus op te heffen’