De otter is bij de Reeuwijkse Plassen gespot. Afgelopen winter zijn door vrijwilligers van Zoogdieren en Natuurmonumenten al ottersporen gesignaleerd in het natuurgebied tussen de Reeuwijkse plassen en de Nieuwkoopse plassen. Op camerabeelden die begin april zijn gemaakt is duidelijk een otter te zien die een visje aan het nuttigen is.

Dat betekent dat door het verbeteren van het natuurgebied een goed leefgebied voor de otters is ontstaan. Dat komt vooral door het aanleggen van oevers en gegraven waterpartijen, waardoor er moeras is ontstaan.

Vrijwilligers zijn bezig om sporen van otters te vinden voor het afnemen van DNA, zodat een goed beeld van de populatie ontstaat. ”Het zou fantastisch zijn als ons gebied na 50 jaar weer een veilig en prettig leefgebied voor de otters wordt. De otters leggen zo’n 10 kilometer per dag af, dus de Biesbosch is zo bereikt”, aldus Peije ’t Lam van Staatsbosbeheer.

Het is niet de bedoeling om massaal naar de otters te zoeken, want dan zouden ze zich onveilig kunnen gaan voelen. Wel is er tweede paasdag een lentewandeling door de polder van Oukoop.