De otter kan binnenkort veilig de N201 passeren. Langs de provinciale weg, ter hoogte van de Vinkeveense Plassen, legt de provincie Utrecht faunarasters aan. Deze lage rasters helpen otters en andere dieren om de weg te vinden naar de duikers en bruggen.

Zo hoopt de provincie haar steentje bij te dragen aan het herstel van de otterpopulatie in Nederland. Met de 1.600 meter faunaraster (800 meter aan beide kanten van de weg) hoopt de provincie te voorkomen dat dieren verkeersslachtoffer worden. Enkele jaren geleden gebeurde dat al met een otter op deze weg.

Sinds de otter in 2014 voor het eerst weer in de Nieuwkoopse Plassen is waargenomen, werd ook duidelijk dat er twee belangrijke verkeersknelpunten rond het Nieuwkoopse Plassengebied waren. De Uitweg bij Woerdense Verlaat en de Ziendeweg tussen Nieuwkoop en Zwammerdam.

Inmiddels is de gehele Uitweg afgerasterd en zijn er passages onder de weg door aangelegd. De rasters bij de N201 zijn naar verwachting in april klaar. Het uiteindelijke doel is een samenhangend Natuur Netwerk Nederland waarbinnen diverse diersoorten zich vrij kunnen verplaatsen.


Foto: Natuurmonumenten/Menno Kuiper – Verkeersslachtoffer op de Ziendeweg