Logo Nederlandse Politie BondVanuit het Woerdense hoofdkwartier van de Nederlandse politiebond (NPB) klinkt kritiek op het afschaffen van huisbezoeken als standaard onderdeel van de screening van nieuwe…

politieagenten. Volgens de bond vergroot dat de kans dat er sollicitanten door de keuring glippen die vatbaar zijn voor corruptie of er een levensstijl op nahouden die niet bij de politie past. De NPB noemt het schrijnend dat de reden voor het afschaffen van het huisbezoek, personeelsgebrek is. Het afschaffen van de huisbezoeken komt juist op het moment dat er nog al wat te doen is om agenten die misbruik hebben gemaakt van hun bevoegdheden.

De druk op agenten vanuit de onderwereld wordt almaar groter, zegt bondsvoorzitter Jan Struijs. Bij de NPB komen steeds meer meldingen van leden binnen over toenaderingspogingen uit het criminele circuit. Informatie is het nieuwe goud en de politie heeft als organisatie een unieke informatiepositie aldus de bondsvoorzitter.

De nationale politie zegt de huisbezoeken niet helemaal te hebben afschaft. Als er aanleiding toe bestaat, worden sollicitanten nog wel thuis opgezocht.