Logo Gemeente Oudewater Een ongewoon beeld gisteren in de Oudewaterse raadszaal. Geen raadsleden achter de vergadertafels, maar vijftien leerlingen van het Woerdense Kalsbeek College…

samen met vijftien Poolse scholieren.

Al voor het vijfde jaar organiseert het Kalsbeek College een uitwisseling met de Boleslaw Chorby School in Pszczyna, kleine gemeente in Zuid-Polen bij Krakau en niet ver van Auschwitz-Birkenau. In vijf dagen tijd maken de Poolse kinderen kennis met Nederland.

Geen toeval dat de Poolse leerlingen tijdens hun korte ‘inburgering’ in Oudewater terecht kwamen. Kalsbeek-docent JanWouter van Wijngaarden is niet alleen raadslid, maar ook stadsgidsin Oudewater. Hij vond burgemeester Pieter Verhoeve bereid het gemêleerde tienergezelschap welkom te heten: “Ik vind het een grote eer dat jullie de oudste stad van het Groene Hart bezoeken. Oudewater is vooral bekend vanwege de Heksenwaag en het historische centrum”, prees Verhoeve zijn stad aan.

Zaterdag 3 december vertrekken de gasten weer naar Polen. Begin februari volgend jaar brengen de Nederlandse leerlingen een tegenbezoek aan Pszczyna.

Foto: PR
kalsbeek college