400 lopers van de Hood to Coast Relay, ook wel de populairste estafette ter wereld genoemd, komen op zaterdag 29 juni tussen 8.00 en 17.00 uur door Harmelen. De route van deze Hood to Coast estafette voor hardlopers is 245 km en loopt non-stop van het Limburgse Brunssum naar Zandvoort.

Er is ook een wedstrijd van 172 km. voor snelwandelaars. Aan de hele estafetteloop Hood to Coast Europe doen 2500 mensen mee, verspreid over het hele parcours. Ieder team bestaat uit acht personen die een paar etappes afleggen.

Bij iedere wissel geven de deelnemers een polsbandje door aan de volgende loper uit hun team. De estafettelopers komen via de Reijerscopse Overgang Harmelen binnen en verlaten Harmelen weer via de Kalverstraat, Joncheerelaan naar de Breudijk.

De Hood to Coast estafette is 20 jaar geleden begonnen in Oregon in de Verenigde Staten. Met 20.000 deelnemers uit alle staten van de VS en ook nog eens uit 43 landen is het één van de grootste estafettewedstrijden ter wereld. Nu op 28 en 29 juni ook in Nederland.