Op vrijdag 14 juni is een replica van een rollepaal op het Jaagpad langs de Leidsche Rijn in Harmelen ingehuldigd door wethouder Tymon de Weger. Daarbij waren diverse inwoners van Harmelen en andere geïnteresseerden aanwezig.

Een rollepaal is een hulpmiddel om door een mens of paard voortgetrokken trekschuit een bocht te laten maken. De trekschuit was meestal volgeladen met groente, kaas, bloemen en balen hooi, omdat vervoer van personen en goederen vroeger hoofdzakelijk via de waterwegen plaatsvond.

Harmelen ligt centraal en had vroeger transporten over water naar Utrecht, Leiden, Gouda, Woerden en zelfs Amsterdam. De Leidsche Rijn met het Jaagpad was toen voor vervoer vergelijkbaar met wat tegenwoordig de A12 is.

Door de plaatsing van een replica rollepaal op het Jaagpad wordt het historische belang van Jaagpad en rollepaal in Harmelen als erfgoed in ere gehouden.

De bouw en de inhuldiging van de rollepaal is een initiatief geweest van Stichting Hugo Kotestein voor bescherming en stimulering van cultureel erfgoed.

Foto: Gemeente Woerden