Logo FIFADe spelregelcommissie van de FIFA heeft de spelregels dit jaar flink aangepast. Dit zijn de vier belangrijkste veranderingen:

 

 

  • – De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.
  • — Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact.
  • — Trainers krijgen de vrijheid om tijdens een strafschoppenserie de volgorde te wisselen.
  • —- Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.

Wie meer wil weten wat er nog meer voor spelers en scheidsrechters is veranderd? Kijk dan op www.KNVB.nl/nieuws/scheidsrechters