Logo KNVBDe beroepscommissie van de KNVB heeft zich maandagavond gebogen over de licentie-eisen voor de clubs in de tweede en derde Divisie. Veertien clubs, waaronder twee uit Utrecht, t.w…

Hercules en Magreb’90, wilden de eis van de KNVB dat zij contractspelers moeten hebben van tafel, desnoods met een gang naar de rechter.

De clubs lieten zich vertegenwoordigen door advocaat en oud profvoetballer Keje Molenaar. Ook hoogleraar sport en recht Marjan Olfers stond de clubs bij. De KNVB legde de clubs, één uit de tweede divisie, twee uit de derde divisie zaterdag en elf uit de derde divisie zondag, een straf van drie punten in mindering op.

De clubs begrijpen wel dat er licentie-eisen moeten zijn op het gebied van veiligheid en accommodatie, maar ze zijn unaniem tegen de verplichting van het hebben van contractspelers. “Als de KNVB ‘moeten’ vervangt door ‘mogen’ zijn we al een heel eind” zegt een woordvoerder van een van de betrokken voetbalverenigingen.

Sommige clubs willen principieel geen contractspelers, andere clubs hebben daar domweg het geld niet voor. Bovendien kunnen er ook problemen ontstaan met het arbeidsrecht.