In het Klooster in Woerden zijn zaterdag twee voorstellingen gegeven met de titel ” Wat je niet weet, kun je ook niet vertellen”. Achttien jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben zich verdiept in wat er in de Tweede Wereldoorlog in Woerden gebeurd is. Met de voorstellingen sloten zij aan bij het Theater na de Dam, waarvoor in 32 steden direct na de Dodenherdenking jongeren aandacht hebben besteed aan wat er in hun stad gebeurd is in de jaren ’40-’45.

De jongeren in Woerden vertelden het verhaal van 16 Joodse onderduikers in het pand Rijnstraat 37. Op indrukwekkende wijze lieten zij, vaak in stilte, zien welke emoties daar gespeeld moeten hebben. Moeten hebben, want nadat de onderduikers tijdens een razzia werden afgevoerd, kwam er niemand meer terug. Kleine irritaties, schreeuwende ruzies, honger, verveling, af en toe pret met elkaar, maar bovenal angst. En afhankelijk zijn van de goedheid van inwoners van Woerden.

RPL sprak met Lieke Verweij, één van de speelsters. Zij wilde persé meedoen aan deze voorstelling, omdat de verhalen nog steeds aandacht verdienen. Door indrukwekkende gesprekken met twee ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, is zij veel meer te weten gekomen over wat er in Woerden heeft plaatsgevonden. Het verhaal over de Rijnstraat 37 bijvoorbeeld heeft zij door mee te doen aan deze voorstelling pas geleerd.