Op de voormalige stortlocatie Mastwijk in de gemeente Montfoort worden plannen gemaakt voor de eerste energietuin van Utrecht. Met een zonneveld van circa 10-12 hectare als basis, kan het terrein in 2021 circa tien megawatt aan duurzame energie opleveren. Mastwijk krijgt met dit plan een gevarieerde en duurzame invulling.

Naast ruimte voor zonnepanelen en mogelijk ook biomassa en kleinschalige windenergie, wordt er een verscheidenheid aan begroeiing aangelegd. Zo krijgen de flora en fauna in het gebied een ecologische impuls.

Daarnaast zijn er ideeën voor een wandelpad, een uitkijkpunt tot aan de Utrechtse Dom en andere elementen die de belevingswaarde vergroten. Zo ontstaat een aantrekkelijk gebied voor omwonenden en andere bezoekers om te komen recreëren in de energietuin.

De multifunctionele energietuin is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, de omgeving en belanghebbenden, zoals gemeente Montfoort, provincie Utrecht en lokale organisaties.

Gerben de Vries, projectleider van de NMU, kijkt met een goed gevoel terug op de eerste publieksavond voor omwonenden die gisteren plaatsvond in Eetcafé De Posthoorn.