Woerden is hard op weg om naast de ‘kaasstad’ ook aanspraak te maken op de titel van ‘kabouterstad’. In de stad zijn inmiddels al tientallen kabouterhuisjes te vinden. Of althans, vooral deurtjes naar hun huisjes, van een centimeter of tien hoog.

Groene deurtjes, roze deurtjes, een paddestoeltje hier en daar, maar de kabouters zijn niet in levende lijve te zien, vertelt Kitty Kusters van de VVV: “Het klopt dat je geen kabouters zien, want ze leven ’s nachts. Ze zijn dan heel druk om hun verblijven mooi te maken, zodat ze die kunnen laten zien aan iedereen.”

Natuurlijk is enige fantasie nodig, maar speuren naar de huisjes is leuk genoeg. “Ook sommige winkels hebben er eentje”, vertelt een mevrouw die meedeed aan een heuse kabouter-speurtocht. “Echt heel erg leuk, want je loopt een heel stuk door het centrum van Woerden en je bent op zoek naar al die huisjes die allemaal heel verschillend zijn.”

Aanpassen aan de actualiteit

Ook bij de VVV hebben ze een kabouter. Stadskabouter Emma. Ze heeft, net zoals bijna alle kabouters in de stad, een eigen account op Instagram. Daarop is te zien dat ze haar woning ook elke week weer aanpassen aan de actualiteit: van gaypride tot koeienmart.

“Het idee van de kabouterhuisjes is ontstaan door een van onze ondernemers”, vertelt Kusters. “Zij is tijdens de lockdown gestart met het allereerste kabouterverblijf. Dat van kabouter Frans. En dat is een beetje een hype geworden omdat iedereen het leuk vond om te doen, zo’n huisje maken. En nu zie je dat het echt een hit is, want alleen in het centrum hebben we er al dertien.”

En wellicht dat kabouterstad Woerden uitgroeid tot kabouterprovincie Utrecht. Want ook buiten de centrumring en in omliggende plaatsen rukken de kabouterhuisjes op. “Ik zag ze laatst ook al in Amersfoort”, aldus een trotse Kusters.

Wie ook een kabouterhuisje wil knutselen kan terecht bij de VVV in Woerden. Daar verkopen ze ‘blanco’ deurtjes, die naar eigen inzicht versierd kunnen worden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.