In Woerden heeft Stichting Pracht in de Kracht opnieuw een sinterklaasfilm uitgebracht. Vorig jaar deed de stichting dat ook al met toen Bram van der Vlugt in de hoofdrol als Sint. De nieuwe film is een eerbetoon aan hem. “Aan de enige echte.”

De film van vorig jaar was de laatste filmklus die Bram van der Vlugt op zich nam voor zijn overlijden in december 2020. Hij kroop destijds nogmaals in de huid van Sinterklaas, een rol die hij bijna 25 jaar voor Nederland vervulde. Sinterklaas was toen ‘een dagje vrij’ en liep met zijn paard door de straten van Woerden.

Verwijzingen naar Van der Vlugt

Ook dit jaar is de Sint weer een dagje vrij en struint hij door het Woerdense. De goedheiligman wordt ditmaal gespeeld door Erik van Muiswinkel, hij speelde lange tijd de hoofdpiet van Bram van der Vlugt. En zo zitten er meer verwijzingen in naar de overleden acteur. “We beginnen letterlijk in De Meije”, vertelt maker Mirte Damen. “Daar woonde Bram.”

Damen wil niet te veel kwijt over de verwijzingen naar Van der Vlugt. “Je moet de film gewoon zien.” Wel is duidelijk dat zijn dochters Marijne en Hester een rol hebben in de film. Marijne spreekt de introductietekst in, Hester zorgt voor de vioolmuziek.

“Dit is een eerbetoon aan de enige echte”, zegt Mirte. “Ik wil een sprookje dat magisch is in leven houden, het sprookje van Sinterklaas.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht. Fotocredits: Joeri Kemp.