Als zogenoemde essentiële winkel mag de bakkerij van Jan en Annalies de Leeuw in Zegveld tijdens de lockdown op volle toeren blijven draaien. Toch wordt er op maandag en dinsdag geen vers brood meer gebakken. Niet de wereldwijde pandemie, maar de forse stijging van de energieprijzen doen de bakkerij de das om.

Stijgende kosten door variabel energiecontract

Het is misschien wel de oudste bakkerij van Nederland. Volgens de archieven is de bakkerij begonnen in het jaar 1619 maar er zijn nog veel oudere molenstenen gevonden onder de grond. Jan en Annalies namen de bakkerij begin jaren tachtig over. Het interieur is tientallen jaren oud en wordt altijd in het wit en roze overgeverfd. Bij binnenkomst wordt je verwelkomd door een rinkelend belletje.

Bakkerij de Leeuw in Zegveld kampt met hoge energierekeningen en stopt deels met bakken.

In de oven van de kleine bakkerij kunnen tweehonderd broden. Zoveel broden worden er aan het begin van de week doorgaans niet verkocht. Dat is normaal gesproken geen probleem maar sinds de energieprijzen fors zijn gestegen is het niet meer rendabel om de oven te stoken als er brood overblijft. Daarom blijft de oven op maandag en dinsdag uit.

“De gasprijzen stegen zo hard en wij hebben een variabel contract”, vertelt Annalies de Leeuw. Het echtpaar zag de rekening met honderden euro’s omhooggaan. “We hebben zelf besloten om niet meer te bakken op maandag en dinsdag want het is gewoonweg niet meer rendabel”, vervolgt ze.

In plaats daarvan verkoopt het echtpaar brood uit de vriezer. “Klanten vinden dat heel fijn. Ze denken mee en waarderen het dat wij ons best doen om met oplossingen te komen.”

De beslissing was een pijnlijke, vertelt Annalies. “Als ik weet dat er iemand in de winkel staat en ik moet zeggen: ‘Sorry, we kunnen niet stoken voor dat geld’. Nou, dat doet zeer hoor!”

Zorgen bij ondernemers

Het is een bekend verhaal, zegt Marie-Hélène Zengerink, directeur van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). De organisatie hoort van steeds meer ondernemers de zorgen rondom de kostenstijging. “Op dit moment stijgen er allerlei kosten zoals grondkosten, verpakkingsmateriaal maar ook de energiekosten. Dus dat is lastig voor ondernemers, zeker voor de kleine ondernemers.”

Verlaging van energiebelasting kan de bakkerij helpen

Er gloort een klein lichtpuntje aan de horizon, vertelt Zengerink. Door een lobby wordt de energiebelasting in 2022 fors verlaagd. Kleine bedrijven, zoals dat van familie De Leeuw, besparen volgend jaar tot 25 procent op de energiebelasting.

Voor het echtpaar is het goed nieuws maar Annalies blijft sceptisch. “Eerst zien, dan geloven.”

De korting staat in het huidige regeerakkoord. In de toekomst moet blijken of de korting er ook echt gaat komen.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.